Corona COVID-19
-
Informatie voor familie
-
-
Informatie voor familie
-
COVID-19: Wat is het?
Covid-19 is een 'nieuw' virus: niemand heeft immuniteit, er bestaat nog geen vaccin. Het virus heeft een incubatietijd (tijd tussen besmetting en optreden van symptomen) van 2 à 14 dagen: d.w.z. dat iemand drager (en verspreider) kan zijn zonder dat er al symptomen zijn. Het virus verspreidt zich via praktisch onzichtbare druppeltjes die verspreid worden door een besmette persoon bij het hoesten, niezen en mogelijks ook praten. Deze onzichtbare druppeltjes kunnen ook op oppervlakken terecht komen. Bij aanraken van die oppervlakken kan het virus op de handen van een niet-besmette persoon terecht komen. Als die persoon dan zijn mond, gezicht of ogen aanraakt, kan hij ook besmet worden.
Deze factoren verklaren de snelle en globale verspreiding.
Het ziektebeeld varieert van persoon tot persoon. Klachten kunnen gaan van een verkoudheid tot een ernstige longontsteking. Hierbij kunnen de longen hun capiteit voor zuurstofopname verliezen en hebben mensen nood aan extra zuurstof of zelfs kunstmatige beademing op intensieve zorgen. Helaas zien we, ondanks deze opties, dat het lichaam de strijd kan verliezen tegen het virus. Hoe ouder de persoon en hoe meer andere ziektes (van het hart, long, suikerziekte,...), hoe groter de kans op een een ernstig verloop en ook sterfte.
Dit verklaart waarom wij dit virus zeer serieus nemen.
Naar boven -
Huidige situatie (03/04/2020)
Sinds half maart worden àlle bewoners met luchtwegklachten (hoest, snot, keelpijn,...) geïsoleerd op hun kamer. Deze bewoners werden door het personeel steeds benaderd en verzorgd met de nodige beschermmiddelen (maskers,..) om toch een eventuele verspreiding tegen te gaan. Dit gebeurde cfr de overheidsrichtlijnen die gemaakt worden op maat van de woonzorgcentra. Hoewel geen enkele van deze bewoners ernstig ziek was, noch was iemand echt verdacht voor COVID-19, toch werd alles strikt toegepast. Testen was in die periode niet toegestaan.
Twee weken later zijn de helft van deze bewoners van hun milde klachten af en terug uit isolatie. De andere helft blijft nog geïsoleerd met milde klachten en alle correcte voorzorgen worden verder genomen bij verzorging van deze bewoners.
Op 31/03/2020 werden er 2 nieuwe bewoners opgenomen. Dit is officieel toegestaan door het agentschap zorg en gezondheid, alsook mag dit zelfs zonder extra beschermmaatregelen. Toch kozen we ervoor om bij élke nieuwe bewoner van bij het betreden van het gebouw gedurende 14 dagen alle strenge maatregelen toe te passen, alsof de bewoner wel al besmet was.
Helaas stelden wij op 1/4/2020 vast dat 1 van onze nieuwe bewoners luchtwegklachten had. Intussen is testen bij klachten toegestaan. Deze bewoner testte positief. Gelukkig is deze bewoner op geen enkel moment in contact geweest met medebewoners, alsook werd hij door het personeel stééds benaderd met alle nodige voorzorgsmaatregels.
Intussen hebben wij intern beslist géén opnames meer te doen, tegen de richtlijnen van de overheid in dus.
Naar boven -
Is het nuttig dat mijn familielid getest wordt?
Sinds begin deze week is het testen van bewoners toegestaan indien zij een nieuw ontstane luchtweginfectie hebben (hoest, koorts, keelpijn, snot,...). De test gebeurt a.d.h.v. een wisser diep in de neus.
Er schuilt hierbij echter een serieus addertje onder het gras! Een negatief resultaat is geen garantie dat de bewoner geen COVID-besmetting heeft. Op tien COVID-patiënten heeft 3 op 10 immers een vals-negatieve test. Dit wil zeggen: de test tekent niet, maar de patiënt heeft wel COVID-19 én is dus ook besmettelijk.
Hoe kan een test negatief zijn als je wel het virus hebt?
Het virus zit niet constant in volle glorie in de neus klaar, waardoor het mogelijk is dat het virus niet meteen 'vastplakt' aan de wisser. Hoe minder klachten de persoon heeft, hoe groter de kans op verkeerde conclusies (namelijk minder "plakkans").
Dit belangrijke feit komt in de media onvoldoende aan bod, politici maken zichzelf populair door mee te ijveren om testen voor iedereen beschikbaar te maken, zonder te beseffen dat negatieve testen ook altijd een risico vormen.
Meten is hier niet gelijk aan zeker weten.
Het random testen van bewoners is dus helaas niet zinvol en het kan valse geruststelling geven.
Het gevaar bestaat immers dat bij een vals-geruststellende test nonchalanter wordt omgegaan met de preventieve maatregelen.
Hoe gaan we hiermee om?
- Àlle bewoners worden benaderd met maximale basishygiëne (personeel ontsmet handen tussen elke bewoner, draagt een masker, minimale aanrakingen,...)
- Een bewoner met de minste klachten van infectie wordt onmiddellijk geïsoleerd op zijn kamer en benaderd alsof hij/zij COVID-19 heeft, en dit blijft zo zelfs na een negatieve test. Een negatieve test heft de isolatie – en strenge beschermmaatregelen NIET op.
- We testen voorlopig alleen bij klachten, niet bij bewoners zonder klachten: zo hebben we de minste kans op vals-negatieven.
Wij nemen op deze manier geen risico's. Wij volgen de richtlijnen die ons door de overheid worden bezorgd (zie verder). In sommige gevallen gaan we zelfs verder. Het lukraak testen van bewoners biedt geen bescherming. Wat wel maximaal mogelijke bescherming is het minutieus toepassen van de beschermingsmaatregelen.
Naar boven -
Is het nuttig dat het personeel getest wordt?
Helaas tellen dezelfde nadelen voor het testen van personeel. Ook hier willen we geen valse geruststellingen. Daarom past élke medewerker bij élke handeling de nodige hygiëne toe.
Personeelsleden met koorts verlaten onmiddellijk de werkvloer en worden getest. Tot heden is er geen enkele medewerker positief getest. Toch blijven zij zekerheidshalve thuis tot genezing (cfr richtlijnen).
Naar boven -
Welke maatregelen worden getroffen om verspreiding te vermijden?
(niet-exhaustieve lijst, gebaseerd op de richtlijnen van de overheid)
Beleid:
Dagelijks wordt er met het crisisteam vergaderd over updates in adviezen van de overheid. Er wordt gekeken hoe we (nieuwe) regels kunnen implementeren, alsook wat we extra kunnen doen. Wij volgen dus alle richtlijnen en soms gaan we verder.
Schoonmaak:
Er wordt dagelijks meermaals ontsmet met virusdodende middelen. Alle oppervlakken die veel worden aangeraakt (klinken, leuningen, schakelaars,...) krijgen hierbij extra aandacht.
Bewoners met symptomen:
- Zij blijven constant op hun kamer, komen nooit in gemeenschappelijke ruimtes.
- Deze bewoners worden benaderd met uitgebreid beschermingsmateriaal (masker, handschoenen, schort, bril). Het beschermingsmateriaal wordt na een verzorging gewisseld en/of ontsmet.
- Er is nooit contact tussen bewoners mét symptomen en bewoners zonder symptomen.
Personeel:
- Al onze personeelsleden dragen een mondmasker (extra maatregelen, moet eigenlijk niet van het agentschap)
- Personeelsleden met koorts verlaten onmiddellijk de werkvloer en worden getest. Tot heden is er geen enkele medewerker positief getest. Toch blijven zij zekerheidshalve thuis tot genezing (cfr richtlijnen).
- Opleiding:
▪ Er werden de voorbije jaren meerdere bijscholingsmomenten georganiseerd over basishygiëne in de strijd tegen verspreiding van ziektes.
▪ Sinds de krokusvakantie wordt dit frequent herhaald alsook met extra opleiding rond het benaderen van een (mogelijk) besmette COVID-patiënt.
- Tussen de verzorging van 2 bewoners gebeurt de noodzakelijke handhygiëne en ontsmetting van materialen
- Cohorteverzorging: enkele personeelsleden houden zich uitsluitend bezig met de verzorging van de bewoners in isolatie. Zij zijn maximaal geroutineerd in de vereiste handelingen.
Beschermingsmiddelen:
Naar boven
Wij hebben voldoende mondmaskers, handschoenen en spatbrillen om veilig te kunnen (blijven) werken. -
Wat als mijn familielid ziek wordt?
Elke bewoner met nieuwe klachten wordt geïsoleerd en in overleg met de huisarts getest. U wordt uiteraard zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van het ziek-zijn alsook van de testresultaten.
Er zijn, ook op oudere leeftijd, patiënten die slechts mild ziek zijn zonder ooit in gevaar te zijn. Zij worden gewoon bij ons behandeld zoals bij een andere ziek-zijn.
Indien uw familielid ernstig ziek zou worden, wordt in overleg met de bewoner zelf, u, de huisarts en ziekenhuis besproken wat de beste aanpak is en of een opname nodig en nuttig kan zijn. Vooral de medische toestand zal hierbij een leidraad zijn. Vanzelfsprekend wordt er in zo'n situatie gekeken wanneer u op bezoek kan komen.
Sommige patiënten kennen helaas zo'n ernstig verloop dat zelfs een ziekenhuisopname geen hulp zou kunnen geven. In dat geval wordt er soms beslist een comfortbehandeling aan te bieden in 't Pandje zelf. Als een ziekenhuisopname geen baat kan brengen, wordt een bewoner immers misschien beter in zijn vertrouwde omgeving verzorgd, in uw aanwezigheid. Wij kunnen alle medicatie en zorg toedienen die noodzakelijk is om comfort te bieden en lijden bij uw naaste te voorkomen. Dit gebeurt met dezelfde middelen die beschikbaar zijn in het ziekenhuis, maar dan in een huiselijke sfeer, verzorgd door voor hen bekende zorgverleners. Net zoals wij uw familielid al van bij aankomst in 't Pandje elke dag met veel liefde verzorgen, willen wij hem of haar, alsook u, in deze moeilijke tijd begeleiden met nét zoveel liefde.
Naar boven -
Wat als er meerdere bewoners ziek worden?
Voor elke bewoner individueel gelden dezelfde opties als hierboven besproken.
Er werd intern een plan opgemaakt om meerdere ernstige COVID-bewoners tegelijk kwaliteitsvol te kunnen verzorgen. Hierop zijn wij dus voorbereid.
Naar boven -
Disclaimer
Dit informatiedocument is tot stand gekomen op basis van de huidige stand van de wetenschap, de huidige richtlijnen van de overheid en ons gezond verstand. Wij doen ons best dit informatiedocument up to date te houden.
Naar boven
-
-